Mittfältaren Erik Israelsson återvänder till Kalmar FF. Han kommer närmast från spel i norska Vålerengen och kommer vara spelklar till den 1 augusti.

Erik Israelsson,hjärtligt välkommen hem till Kalmar FF! Vad hade du för känslor i kroppen när du steg in här på arenan nu?
– Det är mycket nostalgi och det kändes jättebra att komma in i omklädningsrummet. Bara positiva minnen som dyker upp och något jag längtat efter. Samtidigt känns det skönt att allt är klart och att få komma hem. Jag har alltid haft en önskan att en dag få komma hem till Kalmar FF från att jag lämnade. Nu känner jag mig väldigt glad och tacksam över att det gick vägen.

Les: Mundo Deportivo: Enades om Neymar för 2 miljarder

Det har ju pratats ett tag om att du ska komma hem. När blev dina tankar på att komma hem konkreta?
– Det fanns en möjlighet under säsongen 2018 på vintern. Då öppnade sig dörren att kunna komma hem på lån. Men jag kände mig inte helt redo att lämna det äventyret där och då. Därför blev jag kvar i Holland. Jag ville testa någonting mer innan jag kände mig redo att komma hem. Senaste 1,5 åren nu har jag känt en önskan och längtan att få komma hem, både socialt och rent fotbollsmässigt.
Du kommer närmast från Vålerengen. Vad kan du säga om din tid där?
– På nåt vis har det blivit en form av återhämtning från tiden jag hade i Holland. Det var tufft där och jag har fått reparera mig själv och försöka hitta tillbaka. Fotbollsmässigt har det gått tufft. Det är inget att sticka under stol med. Men samtidigt tror jag att jag är en bättre fotbollsspelare nu än vad jag var för några år sen. Jag har tagit steg på flera plan, både som spelare och privat.

Du kom till Holland från en sejour i Allsvenskan som var din bästa i karriären. Vad skulle du säga var den största omställningen med att gå till den holländska ligan?
– Det var nog att få börja om helt på nytt. I Allsvenskan hade jag gjort mig ett namn där jag jobbat mig uppåt. Nu kom jag till en liga där jag fick börja om helt på nytt och bevisa att jag ska spela. Jag kom till en helt annan kultur där det var väldigt mycket egoistiskt och där det krävdes armbågar för att ta sig fram. Helt ärligt var jag inte beredd på det. Det är helt klart tuffare utomlands. Jag hade problem att passa in socialt och även med spelet på planen. Jag gjorde mål i debuten och spelade en del. Men det tog väl tre veckor innan jag ville därifrån. Givetvis går det hitta tusen ursäkter till varför det inte blev som man ville. Men den sociala tillvaron har haft en del i det.

Du var med 2011 när vi flytttade ut hit till Guldfågeln Arena. Vad är det för minnen som dyker upp när du kommer tillbaka?
– Det sista minnet jag har härifrån var när jag gjorde mål mot Kalmar med Hammarby. Men förutom det är det så klart jättemånga fina minnen härifrån. Jag minns flytten ut till arenan och vilken hajp det var i stan. Hela den haussen med publiken under hela året. Det var fantastiskt. Jag ser även fram emot att äntligen få spela på naturgräs!

Skulle du säga att du är samma spelare idag som lämnade 2013?
– Jag känner själv att jag har tagit stora kliv på flera plan sedan dess. Mitt huvudspel har förbättrats ytterligare sedan tiden här och jag känner mig mer allround som spelare. Jag har en helt annan erfarenhet och syn på fotboll med kunskapen kopplat till det. Den har nog alltid varit bra men nu förstår jag ännu mer. Jag känner att jag kan prestera poäng och mål på ett annat sätt jämfört med när jag lämnade. Totalt sett ser jag mig som en mycket bättre fotbollsspelare idag. Annars hade jag nog lagt av.

Jag misstänker att du haft en hel del anbud och förslag och ta ställning till. Vad var det som gjorde att valet föll på Kalmar FF i slutändan?
– Det sociala är en stor anledning till beslutet. Men jag känner också att jag vill representera Kalmar FF och vara med på den här resan. Kalmar FF håller på att bygga en ny identitet med hårt jobb och mycket lokalt. Det känns väldigt spännande och jag ser fram emot att få vara en del av det.

Nanne Bergstrand är tillbaka i Kalmar FF som huvudtränare. Hur känns det att få jobba tillsammans med honom igen?
– Det känns jättebra. Jag tror inte det finns någon bättre tränare som kan bygga en identitet än Nanne. Han är bra på att få till grunder och om vi pratar personlig utveckling och människan har jag blivit mer intresserad av det de senaste åren. Det är riktigt bra att ha honom och bolla med. Man kan lära sig ett och annat. Utöver det vet jag vad Nanne står för som tränare med sina värderingar och grunder. Det hoppas jag hjälper till i min egen process att hitta tillbaka som fotbollsspelare och den nivån jag vet att jag har i mig.

Jörgen Petersson, Sportchef Kalmar FF
– När vi utvärderat truppen ser vi behovet att över tid ha spelare med en bakgrund och erfarenhet, både på och utanför fotbollsplanen, som kan bidra till utvecklingen av våra unga spelare. Kulturbärare med rätt egenskaper är guld värda och i Erik känner vi att han, både som fotbollsspelare och som en ledande personlighet i truppen, kommer att tillföra det vi söker. Att sedan Erik dessutom på alla sätt så tydligt visat att han vill vara här och vara en del av Kalmar FF:s framtid stärker vår känsla än mer. Att få hit honom redan i höst är en bonus och hade inte varit en möjlighet för oss utan Eriks stora vilja att komma till Kalmar FF. Likt Svante Ingelsson hade han ekonomiskt sett kunnat göra helt andra val.