Peter Forsbergs nya drömjobb

0
217
Peter Forsberg

Hockey-VM är i full gång, Stanley Cup likaså. Men Peter Forsberg har inte tid att sitta i soffan och följa matcherna på tv. I dag, måndag, börjar den 45-årige legendaren spela in en ny säsong av ”Vem kan slå Anja och Foppa?” i Stockholm.

– Jag får lite extra puls av att tävla. Plötsligt är det inte vardagslunken längre utan det gäller att visa vad man går för. Anja är likadan, säger Forsberg till Expressen.

Hans Colorado Avalanche försvann ut ur NHL-slutspelet i förra veckan efter en dramatisk sjunde och avgörande match mot San Jose Sharks.

– Hade Colorado gått till final i Stanley Cup hade jag åkt över och följt matcherna i Denver. Nu får jag nöja mig med en tripp till Madrid för att heja fram Tottenham i Champions League-finalen mot Liverpool. Det blir en höjdare, inte ens jag hade trott att Spurs skulle ta sig till final, säger ”Foppa”.

Han älskar när mycket står på spel.

– Idrott är fantastiskt, se bara hur det kan svänga i viktiga matcher i fotboll och ishockey. Semifinalerna i Champions League i förra veckan var magisk underhållning. Liverpool vände ett underläge mot Barcelona och Tottenham gjorde samma sak mot Ajax. Det var stor tv-underhållning.

Peter Forsberg var själv en stor underhållare i NHL och Tre Kronor under många år.

Hans medaljsamling visar det.

Två OS-guld, två VM-guld och två Stanley Cup plus ett antal tunga individuella utmärkelser från hockeykarriären i Nordamerika.

Spelar in ny säsong av tv-programmet
Men någon resa till Slovakien och Bratislava nu i maj för att följa hockey-VM på plats blir det inte.

– Nej, jag kommer inte att hinna. Nu börjar vi spela in den nya säsongen ”Vem kan slå Anja och Foppa?”

På frågan om hur mycket han tränat, svarar Foppa:

– Jag behöver hitta motivation för att hålla i gång på egen hand. Jag måste ha ett datum när jag måste vara i form, så det här tv-programmet är perfekt. Jag gillar att utmana mig själv.

Han är imponerad av Anja Pärson och den alpina stjärnans inställning.

– Det är jättekul att tävla tillsammans med Anja. Alla vet ju hur otroligt bra hon var som aktiv och jag hade kanske inte förväntat mig att hon fortfarande är en sådan tävlingsmänniska. Men det är hon.

Forsberg säger att han inte lämnar något åt slumpen ens när det handlar om en tävling framför tv-kamerorna.

– Jag tänker igenom alla situationer som kan uppkomma. När de viktigaste momenten väntar tycker jag att det är som roligast. Då är det inte vardagen längre utan då gäller det att visa vad man går för. Anja är likadan, vi försöker alltid vara extremt förberedda.

Inspelningen sker i Stockholmsområdet och för Foppa och Anja står det massor av prestige på spel.

– Vi hade tuffa bataljer med många motståndare under den första säsongen och jag förväntar mig samma sak den kommande säsongen, säger Forsberg.

Jobbar som agent i Schweiz
Han har nu bott med sambon Nicole Nordin och barnen Lennox, 7, Lily, 5, och Diego, 3, i Schweiz sedan i höstas.

– Livet här blir bättre och bättre. Barnen har kommit in i det bra och nu under våren är vädret som bäst här, tycker jag.

Peter Forsberg var på plats i gamla hemstaden Örnsköldsvik när junior-VM för 18-åringar avgjordes där i april.

Nu i rollen som hockeyagent sedan han nyligen köpt in sig i agenturen 4Sports Hockey AG, där förre lagkamraten Claude Lemieux sköter den nordamerikanska marknaden.

– Huvudkontoret är här i Zug, så jag tillbringar tid där regelbundet. Det här engagemanget ger mig en chans att ha direktkontakt med hockeyn igen och jag gillar att följa utvecklingen hos unga talanger. Vi hade några spelare med i J 18-VM, bland andra svenske lagkaptenen Tobias Björnfot.

Foppa tror att han får vara med och forma en blivande NHL-spelare i Björnfot.

– Han blir definitivt en NHL-spelare. Han ser isen bra och har goda ledaregenskaper.

Peter Forsberg vann två Stanley Cup med Colorado Avalanche 1996 och 2000 och bjöd klubbens scouter på en helkväll hemma i sommarhuset i Övik.

– Några av scouterna var med redan på min tid i Colorado, så det var självklart att jag bjöd hem hela gänget för grillkväll. Och sedan var ju gamle lagkamraten från både Avalanche och Modo, Dan Hinote, på plats i Övik som assisterande coach för det amerikanska laget. Så det blev en del trevliga middagar under turneringen.

Fortsätter att följa Modo
Foppa är inte engagerad i Modo Hockey längre, men det råder ingen tvekan om att hans hjärta klappar för moderklubben.

– Jag tror på Modo nästa säsong. De har släppt fram några väldigt duktiga juniorer, som nu är ett år äldre. Det är en jäkla skillnad på att vara 18 år eller 19 år i Hockeyallsvenskan. Jag tror stenhårt på en kille, Mattias Norlinder, som fick debutera i vintras och gjorde stor succé.

Peter Forsberg har byggt upp ett affärsimperium efter karriären och har fullt upp med alla styrelseuppdrag.

– Det går i ett just nu. Men jag ska försöka hitta tid för att titta på Tre Kronor i VM lite grann. Det är alltid en hockeyfest, säger Peter Forsberg.