De senaste säsongerna i Real Madrid gick med en gäspning – bokstavligen – för Gareth Bale. Bilden av walesaren på bänken med en mask över ögonen medan de andra var ute på arenan var beskrivande för situationen. Det blev ett exit från San Bernabeu utan den enorma hyllningen, som Gerard Pique upplevde i Barcelona i lördags i sin sista match, vi var spända på hur Bales motivation skulle vara i Los Angeles FC efter exit från Europa.

Vi hade ingen anledning att oroa oss. Natten till söndagen var Gareth Bale på plats i finalen i MLS-cupen och gjorde som han gjort så många gånger tidigare när han var på topp i Real Madrid.

LÄS: Barcelona kan bara glömma Mikel Arteta

LAFC mötte Philadelphia Union i MLS-finalen, till vad som visade sig vara den perfekta cupfinalen med massor av mål, förlängning, spänning ända till slutet – och ett straffläggningsbeslut.

LAFC låg under med 2-3 i den andra förlängningen fram till den 128:e minuten. Bales lag fick en spelare utvisad i den 116:e minuten och det gick mot seger för Philadelphia. Sedan vaknade 33-åringens instinkter, för tolv minuter senare steg Gareth upp i luften och nickade in räddningen som skickade LAFC till 3–3 och en straff – som de vann.

Efter matchen pratades det om att detta var en av de bästa matcherna i MLS-historien, för oss var det helt naturligt att den delvis avgjordes av legenden Bale.